loader image

Naša rakija je savršene starosti... Da li ste i vi?

By entering this site you agree to our Privacy Policy
Sadržaj na ovom sajtu nije za mlađe od 18 godina. Da biste nastavili dalje, molimo vas odgovorite nam da li ste punoletni?

TRADICIJA I NASLEĐE

Priče koje spajaju ljude

Predak Radisav Dimitrijević, po kome osnivač našeg brenda Radisav Bogdanović nosi ime, rođen je 1888. u Kostojevićima kod Bajine Bašte.

On je završio četiri razreda škole, pa abadžijski zanat. Kratko je radio kao abadžija, a zatim se okrenuo trgovini. Počeo je ni od čega, a zatim za kratko vreme,  prodajući „sa kutije“ robu koju je konjem donosio iz Višegrada, postao je najuspešniji trgovac u okrugu.

 

O Radisavu Dimitrijeviću

Kao rezervni podoficir srpske vojske, deda Radisav je učestvovao u balkanskim ratovima i u I svetskom ratu.

U borbama 1914. godine je nestao. Rodbina je „uveliko skinula crninu“ kad je sestri Stanki stigla, kao razglednica, fotografija iz zarobljeništva poslata u decembru 1916. godine.

Vratio se iz logora i živeo je do 1944. kada su ga zarobili i ubili Nemci. U kraju je ostao upamćen kao vredan, čestit i mudar čovek, ugledan i poštovan.

„Kad Radisav naiđe sve ustane i stane ispred vodenice, čeka hoće li svratiti. Ako svrati, sve zaćuti – da čuje šta će Radisav reći. Eeee, nema danas (o)naki(h) ljudi!“, seća se stari komšija Lukić, vodeničarev sin iz Kostojevića.

 

Fotografija koja je obišla svet

Oficir sa brkovima u uniformi i dubokim čizmama, prekrštenih nogu sedi na stolici oslonjen na sto, sa pogledom u daljinu.

Upravo je ovo opis fotografije pretka Radisava iz zarobljeništva, koja kao porodična uspomena krasi pojedine banderole (knjižice) na bocama rakije Stara Sokolova, dok se original kao svetinja čuva u porodičnoj kući.

2021. godine Dijana Krgušić iz Crne Gore dobila je na poklon flašu rakije Stara Sokolova i nakon otvaranja kutije ugledala je sliku Radisava Dimitrijevića.

Privuklo joj je pažnju to što je fotografija uslikana na istom mestu gde je slikan i njen deda, Janko Krgušić oficir iz Mojkovca.

Fotografija deda Janka u uniformi godinama se čuvala u porodici Krgušić, ali nije se znalo odakle i iz kog perioda potiče. Dijana nas je kontaktirala i zamolila za informacije o fotografiji sa ambalaže.

Više od jednog veka kasnije povezale su se porodice čiji preci su tokom Prvog svetskog rata bili u zarobljeništvu u „Carskom i kraljevskom logoru Boldogasonj (Boldogasszony) u tadašnjoj Mađarskoj, gde su obe fotografije nastale.

Ne znamo da li su se, tada mladi oficiri Radisav i Janko poznavali niti da li su se sprijateljili tokom zarobljeništva, ali znamo da su jedna flaša rakije i njihove fotografije učinile da se mi potomci prisetimo predaka i podsetimo da ima toliko toga i van svakodnevnice.

 

X